امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مقاله اصول و مبانی پست مدرنیسم

مقاله اصول و مبانی پست مدرنیسم دسته: هنر و گرافیک
بازدید: 17 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 52 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 36

دانلود مقاله اصول و مبانی پست مدرنیسم در 36 صفحه در قالب Word قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

توضیحات :

دانلود مقاله اصول و مبانی پست مدرنیسم در 36 صفحه در قالب Word قابل ویرایش.

بخشی از متن :

مقدمه:

شرایط زندگی امروز از انسان به ویژه انسانی كه لاف عقل بزند و داعیه هنر داشته باشد،‌می طلبد كه در عرصه و شرایط تازه از دیدگاهی نو به قرائت گفتمان های نظری و تاب و تنش های فرهنگی بپردازد و همراه با شناخت و تحلیل و راه و رسم دیگران،‌راه حلی كارآ برای مسایل اجتماعی و فرهنگی خود بیابد. امروز،‌خواه وناخواه جهان به دورانی تازه گام نهاده و پدیده یی كه چه نادرست پست مدرنیسم نام گرفته با سایه روشن های پیدا و پنهان در تمام بحث های روشنفكری و هنری جهان رخنه كرده است. بیست سالی هست كه اصطلاحی پست مدرنیسم با تاثیر گذاری بر ذهنیت و فرهنگ و هنر انسان ها تمامی جهان را به انحای گوناگون زیر سیطره خود گرفته است شبح پست مدرنیسم بر آن چه انسان امروز می اندیشید آن چه تولید می كند، آن چه می داند،‌آن چه نمی داند و آنچه در گل طبیعت و هستی او نامیده می شود سایه انداخته است. پست مدرنیسم نه تنها مشكل امروزین هستی انسان را معین می كند بلكه خیال شكل دادن تمامی آینده او را نیز در سر می پروراند. اگر اندیشمندان و روشنفكران گذشته از دگرگونی های مشخص و تعریف پذیر نگران بودند؛ هنرمند و روشنفكر امروز با پدیده یی روبرو است كه تعریف بردار نیست. مطالعه پیشینه و تبار این پدیده نمی توانست بدون آشنایی با اندیشه و نظریات اندیشمندان شكل مطلوب خود را پیدا كند نگرش تحقیر آمیز و اهانت بار پست مدرنیسم به «دیگران» كه می باید در پیوند با نگرش های مدرنیسمی و تاریخ استعمار بررسی شده و نیز تاثیرگذاری فیمینیسم،‌از او مانیستی لیبرال گرفته تا پست استراكچرالیستی رادیكال،‌ بر روند فرهنگ و هنر دو دهه پایانی قرن بیستم هم موردی نبود. كه بتوان نادیده گرفت و از آن گذشت. به دلایلی كه ذكر شد،‌نیاز به آشنایی با پست مدرنیسم به آشكارترین نحو ممكن چهره ی خود را می نمایاند و اوضاع ایجاب می كرد كه این آشنایی به صریح ترین و ساده ترین راه و زبان ممكن صورت پذیرد.

پست مدرنیسم:

پست مدرنیسم پدیده ی است كه شبح آن بر جهان امروز سایه افكنده و از آن به عنوان واژه یی برای توصیف یك دگرگشت گسترده در دهه های پایانی سده ی بیستم یاد میشود. دهه ی 1980 دوران تاخت و تاز و رشد و در عین حال دگرگونی پست مدرنیسم بود. با آن كه در این زمان كوتاه بارها چهره عوض كرد و حتی تا پای احتضار هم پیش رفت همچنان به رشد خود ادامه داد. واقعیت هم این است كه پست مدرنیسم نه تنها در مباحث هنری و روشنفكری رخنه كرده است بلكه،‌ بر تمام جوانب زندگی، سیاست،‌اقتصاد،‌ادیان و اخلاقیات. ارتباطات و رسانه های همگانی و حتی «ساختار احساس» و روابط انسان ها با یكدیگر تاثیر نیز گذاشته است. ماهیت پست مدرنیسم به گونه ای كه دائما چهره عوض می كند و برای روز آمد بودن بررسی ها باید از آخرین دگرگونی ها و نظرگاههای آن آگاهی داشت. پست مدرنیسم در هوایی است كه ما استنشاق می كنیم ما امروز در دوران پست مدرنیسم زندگی می كنیم و این بهانه كه پست مدرنیسم منحصر به جهان غرب است پذیرفتنی نیست چرا كه آثار و نشانه های آن در همه جا دیده میشود. و از قضا این مد تازه ی روشنفكری معاصر، فراگیرترین و پر دامنه ترین یورش فرهنگی به جوامع غیر غربی است و چیزی همانند آن تا كنون تجربه نشده است. این ادعا كه ما در دوران پست مدرنی زندگی می كنیم به چند زمینه و اصل كلی استوار است:‌

  1. امروز دیگر بخشی از اندیشه های پیشرفت، خردمندانه بودن امور و آن چه مدرنیته ی غرب را پدید آورد و به انحاء‌ گوناگون به آن مشروعیت بخشید، پذیرفتنی نیست. چرا كه در نظریه ها و معادلات خود،‌ تفاوت های فرهنگی- اجتماعی ملل و اقوام مختلف جهان را به حساب نیاورده است.
  2. روزگاری چنین پنداشته می شد كه اگر كشفیات علمی و پیشرفت های اقتصادی به سود انسان باشد،‌سرانجام مشروعیت پیدا خواهد كرد، اما امروز پیش از گذشت چند قرن نشانه های غیرقابل انكاری در دست است كه این پیشرفت ها؛‌فقط به سود گروه های خاص بوده و هرگز توان جلوگیری از جنایت و تعدی بر ضد انسان های ستم دیده را نداشته است.

گروهی به چالش پیچیدگی ها می روند و گروهی دیگر پا در بند همان تلاش های عهد دقیانوسی برای تنازع بقا در عرصه ی زندگی پرسه می زنند. این یكی از جنبه های دردآور شكست پرو‍ژه ی مدرن است كه قرار بود برای همه ی انسان ها و انسانیت اعتبار داشته باشد.

  1. امروز دیگر اطمینانی نیست كه آن چه فرهنگ برتر و فرهنگ پیشرو نامیده می شود ارزش بیشتری از فرهنگ های فرودست تر و فرهنگ عامه و خرده فرهنگ ها،‌حتی فرهنگ های بومی و اقلیمی داشته باشد؛ آن چه حائز اهمیت است و می باید مورد ارزیابی قرار گیرد،‌كیفیت هاست.
  2. در شرایط تاریخی و تكنولوژی امروز دیگر جدا كردن «اصل» از «كپی» و تفاوت گذاشتن میان طبیعی و مصنوعی امكان پذیر نیست. به بیان دیگر الگوها وانمود گری ها و نشانه ها به جای ارزش و كیفیت و كارآیی را گرفته است.

پست مدرنیسم برآمده از جنبش انتقادی غرب در هنر و معماری و ناظر بر واكنش های صریح به ضد استیلای خفقان آور مدرنیسم و خردگرایی هدفمند و پیشرفت خطی و اندیشه ی كهنه و منسوخ سرآمد باوری و نخبه گرایی فرهنگی است. شورشی است به ضد جنبش روشنگری سده ی هجدهم كه می خواست تمامی رفتار و اندیشه های انسانی را در یك برداشت معین از خرد و خردورزی جای دهد. پست مدرنیسم در آغاز جنبشی بود بر ضد اندیشه های سلطه جویانه یی كه غرب از فرهنگ و تمدن در ذهن داشت. می خواست تمان نژادها و قومیت ها و طبقات را در بربگیرد و از همین رهگذر هم بود كه كوشید تا این جا و آن جا چیزهایی را از سنت و مدرنیسم دست چین كند و به هم بیامیزد. اما در فرآیند این كار ذات و ماهیت خود آن نیز دگرگون شد. علل دگرگونی پست مدرن عبارتند از:

‌ 1- راز زدایی از عینیت علمی

2- فروریختن همه سویه فلسفه ی سنتی غرب و كاسته شدن از اعتبار آن 3- تاكید بر مرز ناپذیری فیزیك كوانتوم و ریاضیات.

4- تاكید بر گسست و ناهمسانی و عدم تداوم و حضور تفاوت های انكار ناپذیر در تاریخ

5- گسترش مكتب مدرئالیسم جادوئی

6- تاكید بر گفتمان دیگران و بازنمایی آنان در تاریخ، هنر، انسان شناسی، جامعه شناسی و سیاست

7- این جهانی و دنیوی بودن مسیحیت و نادیده گرفتن و درپاره یی موارد بیرون راندن آن از جوامع غربی به عنوان یك نیروی توانمند اخلاقی

8- پیروزی اقتصاد بازار و ظهور دل نگرانی های آسیب شناختی و پیدایش پدیده یی به نام «گزینش مصرف كننده».

این دگرگونی ها به پست مدرنیسم هویتی تازه بخشیده است و از این رهگذر است كه پست مدرنیسم دیگر فقط به واژگونی اندیشه های روشنگری و خردورزی و صدا بخشیدن به سكوت ها نمی اندیشد خود را به هنر و معماری هم محدود نمی داند. شخصیتی چند گانه و چند ریختی یافته و ریشه هایی در زندگی روزمره مردم دوانده است.

اصول پست مدرنیسم

پست مدرنیسم همان گونه كه از نامش بر می آید پست مدرنیته است. یعنی ادعای برگذشتن ازمدرنیته ای را دارد كه خود از سنت فراتر می رود. بنابراین اصل اول پست مدرنیسم این است كه آن چه در مدرنیته اعتبار داشته در عصر پست مدرنیسم بی اعتبار و منسوخ است. مدرنیته در چارچوبی قرار می گرفت كه زبان حرفه ای مطالعات فرهنگی آن «فراروایت» یا روایت بزرگ می نامید. یعنی اندیشه های بزرگی همچون هنر خرد و حقیقت و سنت و اخلاقیات و تاریخ كه مسیر زندگی را معین می كرد و به آن معنا می بخشید. اما پست مدرن بر آن است كه چون این مفاهیم، با موشكافی های تجزیه و تحلیل گرانه ی امروز سازگار نیستند،‌معنای خود را یكسرده از دست داده اند و تمامی نظریات استوار بر مفاهیم مطلق حقیقت، علوم و خرد،‌ در واقع چیزی بیش از یك مشت ساختارهای تصنعی نیستند و همه ماهیتی توتالیتر دارند. یكی از اصول دیگر پست مدرنیسم انكار «حقیقت»و نسبی شمردن امور است. بر آن است كه هیچ واقعیت نهایی وجود ندارد و انسان در پشت چیز ها همان را می بیند و تازه همین هم بستگی به شرایط زمان و مكان دارد از این رو حتی در علوم آسان ترین مورد برای كشف كردن همان است كه انسان در جست و جوی آن بوده است هر قدر كه علوم به اهداف نهایی خود نزدیك تر می شود به همان نسبت فرمول بندی «نظریه ی همه چیز» یعنی به ابعاد پست مدرنیته ی خود نزدیك می شود و بسیاری از تردیدهای دیگر، تمامی اندیشه ی مهار كردن و معین كردن محدوده ی علوم را یكسره از میان می برد. اصل سوم مدرنیسم استوار بر این است كه انسان به جای واقعیت ،‌با یك وانمودگر رو در روست پست مدرنیسم در تمامی جهان به چشم یك بازی ویدئوئی می نگرد كه در آن هر انسان یكی از فیگورهای این بازی است. از یك گوشه به گوشه یی دیگر می رود؛ پایین و بالا می دود و زمین و فضا می جنگدو تمامی زندگی او نه بر اساس واقعیت كه برشالوده ی الگوها و مانند سازی و ایثارها و بازنمایی هایی بنا شده است كه هیچ كدام ربط و پیوندی با واقعیت ندارد. اصل چهارم استوار بر بی معنایی است در جهانی تهی از خرد و حقیقت، جایی كه هیچ علم و دانشی معتبر نیست و واقعیتی وجود ندارد و زبان تنها پیوند باریك و لطیف با زندگی و هستی است، این اصل چهارم كم و بیش ناظر بر همان اصل اول، یعنی انگار حقیقت و تاكید بر شك اندیشی است. یعنی اشاعه تلویحی این تفكر كه به هیچ چیز و هیچ كس نباید اعتماد داشت و می باید در هر چیز با تردید نگریست شك اندیشی اصل پنجم پست مدرنیسم است و ناگفته پیداست كه در آن هیچ نظریه و هیچ مطلق اندیشی و هیچ تجربه یی ارزش و اعتبار نخواهد داشت. باید در هر چیز شك كرد و هیچ چیز را نباید به تمامی و به طور قالبی و دربست پذیرفت.

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

برچسب ها : مقاله اصول و مبانی پست مدرنیسم , اصول و مبانی پست مدرنیسم , مقاله اصول و مبانی پست مدرنیسم , دانلود تحقیق در مورد اصول و مبانی پست مدرنیسم , مقاله پست مدرن دانلود

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر